Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vrije Basisschool De Toren geeft startschot voor nieuwe groene speelplaats

Groene Oase

De Molse basisschool De Toren krijgt via het project ‘Groene Oases’ een mooie bijdrage én praktische begeleiding. De onthardings- en vergroeningsplannen werden maandag symbolisch ingehuldigd.

Op maandag 22 januari wipten de leerlingen van VBS De Toren in Mol de eerste tegels van hun droomspeelplaats: een groene zone met bomen, een buitenklas en een rusthoekje.

Via het project ‘Groene Oases’ van provincie Antwerpen krijgen ze hulp door middel van financiering, coördinatie en praktische ondersteuning. Samen met gedeputeerde Mireille Colson sneuvelde vandaag een eerste deel van hun grijze speelplaats. Daarna starten ze volop met ontharden en vergroenen. 

Startschot van de onthardingswerken

Het project ‘Groene Oases’ streeft naar groene speelplaatsen in heel provincie Antwerpen. Daar had het team van VBS De Toren oor naar. Al ruim 10 jaar wensen de leerlingen er een groenere plek om te spelen en te leren.

VBS De Toren sleepte een subsidie van €14.000 in de wacht en vulde het bedrag aan met acties van het oudercomité om hun speelzone maximaal te vergroenen. “ Provincie Antwerpen zorgt voor de coördinatie en middelen.  De Antwerpse Regionale Landschappen helpen bij de uitvoering, ze werken nauw samen met de school aan een ontwerp en geven onder meer advies bij de administratie en plantenkeuze.

De groene droom van VBS De Toren Mol

Onder begeleiding van MOS Antwerpen, gaven de leerlingen hun dromen reeds door. Er komt een speelzone met zandbak en klimparcours, een avonturenparcours met gerecycleerde boomstammen en voor de oudere kinderen een groene rustplek dat gekend staat als het ‘chillhoekje’. Binnenkort komt er ook een buitenklas waar ze groenten zullen leren telen en waar ze zullen bijleren over de natuur. De werken zullen worden afgerond in de zomervakantie van 2024.

Rustigere kinderen

VBS De Toren wipte nochtans eerder ook al tegels, een 2 à 3-tal jaar geleden. Daarmee plantten ze hagen en een moestuin. Grootouders maken regelmatig soep van de zelfgeteelde groenten voor de leerlingen. De schooldirectie merkte meteen de positieve impact; rustigere kinderen en minder ruzies op de speelplaats. Met het project ‘Groene Oases’ krijgen ze nu de kans om hun speelplaats helemaal aan te pakken en nog meer vruchten te plukken van een groene speelomgeving.

De voordelen van vergroening

Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren de kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.

Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.  Foto

Foto : De leerlingen wippen de eerste tegels voor de Groene Oase van VBS De Toren /
 provincie Antwerpen.

De leerlingen wippen de eerste tegels voor de Groene Oase van VBS De Toren.

De leerlingen wippen de eerste tegels voor de Groene Oase van VBS De Toren.

Groene Oase

Deel dit artikel